Stock photo guiden

Et billede siger mere end 1.000 ord. Et billede kan gøre en tekst lettere fordøjelig, og et billede kan være med til at forklare teksten. Derfor er det ofte en god ide at bruge billeder, når man udgiver sit indhold, som f.eks. dette blogindlæg.

Propper man til gengæld et tilfældigt billede på sin artikel, så kan det virke helt modsat. Et billede, der ikke passer til indholdet, vil forvirre mere end det gavner.

Billeder gør dit indhold nemmere at fordøje

Hvorfor stock photos?

Søger du tilfældigt på nettet efter et relevant billede, så er det yderst sandsynligt, at du ender op med et billede, som du ikke har ret til at bruge. Der er en anden person, der har copyright på billedet. Du kan nu skrive til personen og bede om tilladelse til at benytte billedet. Dette kan være en langsommelig proces. Det kræver sandsynligvis et link fra din artikel til ejeren af billedet. Desuden kan du let risikere, at du slet ikke får lov til at bruge billedet.

Det er her stock photography kommer ind i billedet. Det danske ord er arkivbilleder. Desuden skal du bruge stock photos som er “royalty free”. Royalty free betyder, at du kan benytte billedet uden at henvise til fotoets kilde. Er det ikke royalty free, så skal du angive kilden ud for dit foto. Du behøver dog ikke at lede efter ”royalty free”, for stort set alle stock photo siderne tilbyder udelukkende royalty free photos.

Med stock photos bryder du ikke loven. Udgiv aldrig et billede, som du ikke har rettigheder til.

Rettigheder

Det er altid dit eget ansvar at have de korrekte rettigheder, når du benytter et billede. Tommelfingerreglen hos stock photo tjenesterne er, at du gerne må bruge billederne på dit website. Har du behov for at bruge billederne i et fysisk magasin, til en plakat eller lignende, så er dette oftest ikke tilladt. Du kan som regel få denne tilladelse, men det kræver en anden licens, og dermed en højere pris.

Stock photos må som regel benyttes på websites, men ikke i fysiske magasiner

 

Bryd ikke loven. Brug i stedet stock photos. (her et billeder fra depositphotos)

Bryd ikke loven. Brug i stedet stock photos. (her er et billede fra depositphotos)

Priser

Der findes mange forskellige priser på tjenesterne. Nogle er helt gratis, mens andre koster mange penge. De billigste betalingstjenester tager ca. 1 USD pr. billede, og de dyreste tager langt mere. Dog kan du ofte købe pakker, som mindsker prisen pr. billede.

De billigste betalingstjenester tager ca. 1 USD pr. billede

En pakke kan bestå af et bestemt antal billeder pr. måned. Det fungerer som mobilabonnementer. Hvis du ikke bruger hele kvoten i løbet af måneden, så er resten tabt. Abonnementet fortsætter til, du opsiger det.

Ofte kan du desuden købe kreditpakker uden abonnement. Du køber et bestemt antal credits, som du kan veksle til billeder. Ofte skal du bruge flere credits for at købe et billede. Ved credits skal du fortsat være opmærksom på udløb. Nogle gange gælder dine credits uendeligt, andre gange udløber de efter noget tid. Jeg har tidligere købt en kreditpakke hos istockphoto.com. Efter 1 år viste det sig, at min pakke var udløbet, og jeg havde fortsat mere end 100 billeder tilbage, som nu var tabt. Så husk at tjekke betingelserne ved køb af pakker og abonnementer hos stock photo tjenesterne.

Nogle stock photos er gratis. De betalte tjenester koster fra 1 USD pr. billede til mange tusinde kroner pr. billede. (her et billeder fra Bigstock)

Nogle stock photos er gratis. De betalte tjenester koster fra 1 USD pr. billede til mange tusinde kroner pr. billede. (her er et billede fra Bigstock)

Optimer størrelsen

Når du downloader et stock photo, så er det ikke optimeret til web. Dvs. billedet er i langt højere kvalitet og med langt højere antal pixels, end du skal bruge til en artikel på dit website. Tag derfor din billededitor og formindsk samt tilskær billedet til den ønskede størrelse. Derefter skal billedet komprimeres. Den bedste løsning til dette er kraken.io. Den billigste løsning hos kraken.io koster 5 USD/måned. Dette giver dig mulighed for at komprimere 500 MB billeder. Bruger du WordPress, så kan du med fordel installere pluginet fra kraken.io. Med dette plugin bliver dine billeder automatisk komprimeret.

Brug kraken.io til at komprimere dine billeder. Det mindsker filstørrelsen, og bevarer billedets kvalitet.

Vil du vide mere om kraken.io, så læs denne meget brugbare guide til optimering af billeder med kraken.io fra Jonathan Lindahl.

Hvilke stock photo tjenester skal jeg bruge?

Jeg har hidtil benyttet 5 stock photo tjenester, som alle kræver betaling. Det er mit indtryk, at både kvaliteten og udvalget er bedre her end på de gratis tjenester. Prioriterer du din tid højt, så er det min vurdering, at du får det bedste resultat med betalingstjenesterne. Dog har jeg i min research til denne artikel fundet en del gode gratis tjenester. Så har du tiden til at søge lidt ekstra, så er det også muligt at finde gode gratis stock photos.

Jeg vil i det efterfølgende gennemgå de forskellige stock photo tjenester. Der er rigtig mange tjenester, og jeg vil ikke belemre dig med lange beskrivelser. I stedet vil jeg angive hovedpunkterne for hver tjeneste, så du hurtigt kan lave en sammenligning.

Jeg vil ikke komme ind på kvalitet, da den vurderes forskelligt fra person til person. Til gengæld vil jeg forsøge at beskrive prisniveauet så godt som muligt, samt angive antal af billeder på den enkelte tjeneste. For gratis tjenesterne vil jeg desuden angive hvis du skal oprette en bruger for at downloade billederne.

Jeg vil anbefale betalingstjenesterne, men der findes også kvalitet hos de gratis tjenester.

Gratis stock photo tjenester

freeimages
410.863 billeder
Kræver login

pixabay
310.000 billeder
Kræver login

Stockphotos For Free
100.000+ billeder
Kræver login

stocksnap.io
Ukendt antal billeder, men mange flotte billeder der ikke ligner traditionelle stockphotos

FreePhotosBank
10.000+ billeder

stockvault
51.000 billeder

morgueFile
337.999 billeder

Image * After
Ukendt antal billeder

freepixels
5.872 billeder

openphoto
10.000+ billeder

picjumbo
Ukendt antal billeder

FreeFoto
132.549 billeder
Kræver ikke login, men du skal angive din mailadresse ved hvert billede download.

Pexels
1.800+ billeder

freerange
Ukendt antal billeder
Kræver login

Magdeleine
198 billeder – Der tilføjes 1 nyt billede om dagen

ISO Republic
241 billeder

Raumrot
544 billeder

Gratis stock photos på listeform

Gratisography
Lang liste med mange billeder i lækker kvalitet.

Little Visuals
Få tilsendt 7 gratis stock photos hver 7. dag. Du kan også downloade billederne direkte fra websitet. Der findes kun disse udvalgte billeder.

Jay Mantri
Samme princip som Little Visuals.

Unsplash
Samme princip som Little Visuals, men i stedet med 10 billeder hver 10. dag.

Death to the stock photo
Gratis mail en gang om måneden med udvalgte stock photos. For 10 USD/måned kan du få fri adgang til alle billeder i deres database. Jeg kender ikke antallet af billeder.

Stock photo tjenester, som jeg har benyttet

iStock (ejet af Getty Images)
678.734 unikke billeder. Flere millioner i alt, men samlet antal kender jeg ikke.
Pris: 1 credit = 12 USD, pris pr. credit ved køb af 300 credits = 8 USD
Udløb af credits: Credits udløber ikke længere hos iStock
Abonnement: 250 billeder på 1 måned = 999 kr.
750 billeder/måned = 9.999 kr. for 1 år
De fleste billeder, illustrationer (vektor), samt lydfiler koster 3 credits pr. stk
De fleste videoer koster 6 credits pr. stk
Min erfaring hos iStock: Jeg skulle bruge 1 enkelt billede i 2009, og valgte at købe en pakke med 115 credits. Billederne hos iStock er gode, derfor købte jeg ekstra credits til senere brug. Et år efter opdagede jeg, at mine credits var udløbet. Denne politik er dog ændret hos iStock, så kreditpakker ikke længere har udløb.

Eksempel på billede fra iStock

Eksempel på billede fra iStock

dreamstime
28.500.000 billeder
Pris: 11 credit = 100,57 kr. (9,14 kr/credit), pris pr. credit ved køb af 2.000 credits = 5,90 kr.
Udløb af credits: Credits udløber efter 1 år
Abonnement: 5 billeder på 1 måned = 262 kr.
25 billeder/dag = 13.888 kr. for 1 år
De fleste billeder koster mellem 3 og 15 credits pr. stk. Dette er afhængigt af det enkelte billede, samt hvilken opløsning billedet ønskes i.
Min erfaring hos dreamstime: God kvalitet. Jeg har kun købt få billeder her. Jeg startede med dreamstime efter at have købt et udvidet fiverr job. Designeren havde brugt et billede fra dreamstime med delvist slettet vandmærke – æv. Jeg købte derfor billedet fra dreamstime. Så var kvaliteten i orden og ingen lovbrud.
Min lektie: ”Billigt design er ikke altid billigt…”

Eksempel på billede fra dreamstime

Eksempel på billede fra dreamstime

depositphotos
24.652.714 billeder
Pris: 50 credits = 50 USD, 1.000 credits = 905 USD
Udløb af credits: Tidligere udløb credits efter 1 år. Pt. oplyses udløb ikke. Det er derfor uvist om der fortsat er udløb på credits hos depositphotos.
Abonnement: 5 billeder/dag = 649 USD for 1 år
30 billeder/måned = 999 USD for 1 år
De fleste billeder koster mellem 1 og 10 credits pr. stk. Dette er afhængigt af det enkelte billede, samt hvilken opløsning billedet ønskes i.
Min erfaring hos depositphotos: Dette er min foretrukne stock photo tjeneste. Der er mange billeder at vælge i mellem i en OK kvalitet. Samtidigt har jeg købt credits til fordelagtig tilbudspris. Tilbudsprisen blev tilbudt til de tilmeldte på AppSumos nyhedsbrev. Både i december 2013 og september 2014 har jeg købt 100 image packs til depositphotos for 39 USD. Dette betyder 100 billeder uanset billedets pris i credits. Disse image packs er desuden uden udløb. Jeg vil foreslå dig at holde øje med AppSumo, hvis du ønsker et godt tilbud på billeder hos depositphotos.

Eksempel på billede fra depositphotos

Eksempel på billede fra depositphotos

Creative Market
71.004 billeder
Pris: Afhængig af det enkelte billede. Priser fra 2 USD til 499 USD pr billede.
Creative Market er ikke en ren stock photo tjeneste, men sælger alt indenfor for grafik. Herunder website templates, fonte, samt temaer til WordPress og Joomla mv.

Min erfaring hos Creative Market:
Jeg har købt flere bundles fra Creative Market med god grafik for få penge. Disse bundles har jeg bl.a. fundet via Stacksocial. Er man først tilmeldt hos Creative Market, så kommer der løbende tilbud med gratis samt billig grafik. Jeg har aldrig købt billeder til den fulde pris hos Creative Market, men har en del stock photos via de købte tilbudspakker. F.eks. nedenstående billede med gule gummistøvler.

Billede med gule gummistøvler fra Creative Market

Billede med gule gummistøvler fra Creative Market

 

Bigstock
21 mio+ billeder
Pris: 10 credits for 35 USD, 500 credits for 495 USD
Hvert billeder koster fra 1 til 6 credits
Udløb af credits: Ukendt
Abonnement:
5 billeder/dag = 639 USD for 1 år
5 billeder/dag = 79 USD for 1 måned
Min erfaring hos Bigstock:
Jeg har benyttet et tilbud hos Bigstock med 10 billeder gratis i 10 dage. Købte bl.a. nedenstående billede.

Kreativ fremstilling af dyr el fra Bigstock

Kreativ fremstilling af dyr el fra Bigstock

 

Stock photo tjenester, som jeg ikke har benyttet

Getty Images
1.035.166 billeder
Pris: Afhængig af billede og brug. For hvert billede skal der angives, hvor man ønsker at bruge billedet, samt hvor længe. F.eks. på website i 3 år. Derefter udregnes en pris, som ofte er på den øvre side af 500,-

Thinkstock (ejet af Getty Images)
20.054.143 billeder
Pris: 5 billeder for 275 kr, 250 billeder for 7.499 kr.
Udløb af credits: skal bruges inden 1 år, ellers forsvinder credits
Abonnement: 50 billeder/måned = 8.499 kr. for 1 år
25 billeder/dag = 12.499 kr. for 1 år
25 billeder/dag = 1.499 kr. for 1 måned

shutterstock
47.826.767 billeder
Pris: 5 billeder for 309 kr, 60 billeder for 1.499 kr.
Udløb af credits: Kendes ikke
Abonnement:
25 billeder/dag = 16.499 kr. for 1 år
25 billeder/dag = 1.599 kr. for 1 måned

fotolia
35 mio+ billeder
Pris: 10 credits for 14 euro, 9.400 credits for 7.000 euro
Billeder koster fra 1 til 20 credits afhængig af ønsket opløsning
Udløb af credits: skal bruges inden 1 år, ellers forsvinder credits
Abonnement:
5 billeder/måned = 25 euro/måned
1.000 billeder/måned = 800 euro/måned

Dollar Photo Club
100.000+ billeder
Pris: 1 USD/billede

photodune
1.940.826 billeder
Pris: 1 – 9 USD pr. billede

Colourbox
11.301.872 billeder
Pris: 74,5 kr pr. billede
Abonnement:
10 billeder/måned = 225 kr./måned (Ubenyttede downloads overføres til næste måned)
22,50 kr/billede for ekstra billeder
150 billeder/måned = 1.125 kr./måned (Ubenyttede downloads overføres til næste måned)
7,50 kr/billede for ekstra billeder

Magnum Photos
600.000 billeder
Pris: Forskellig fra billede til billede. Kan først ses efter login. Denne tjeneste er sandsynligvis for større medier, der kan betale store beløb pr. billede.

123RF
35.589.159 billeder
Pris: 20 credits for 20 euro. 400 credits for 343 euro.
Billeder koster mellem 1 og 10 credits.
Udløb af credits: Ukendt
Abonnement:
5 billeder/dag = 749 euro for 1 år
5 billeder/dag = 89 euro for 1 måned
26 billeder/dag = 1959 euro for 1 år
26 billeder/dag = 229 euro for 1 måned

CanStockPhoto
10 mio+ billeder
Pris: 3-12 USD pr. billede (når der købes direkte uden credits eller abonnement)
15 credits for 9 USD, 450 credits for 200 USD
Billeder koster mellem 2 og 10 credits pr. stk.
Udløb af credits: Ukendt
Abonnement:
10 billeder/dag = 769 USD for 1 år
10 billeder/dag = 99 USD for 1 måned
100 billeder/dag = 5.619 USD for 1 år
100 billeder/dag = 729 USD for 1 måned

GraphicStock
250.000 billeder
Pris: 49 USD/måned for ubegrænset download
(Pt tilbud med 7 dages gratis abonnement med 20 billeder/dag)

Veer
5 mio+ billeder
Abonnement:
20 billeder/dag = 1.500 euro for 1 år
20 billeder/dag = 150 euro for 1 måned

Attribution

De ovenstående tjenester tilbyder alle royalty free licenser. Der findes dog også tjenester der tilbyder billeder med attribution licens. Dette betyder at du skal lave en henvisning til billedets kilde. Blandt disse tjenester findes disse:

Polfoto
100 mio+ billeder
Pris: Aftales med Polfoto. Anvendelse aftales ligeledes med Polfoto. Enkelte billeder er royalty free. Resten skal kreditere Polfoto og/eller fotografens navn.

All over press
Pris: Aftales med All over press. Anvendelse aftales ligeledes med All over press. Billederne er ikke royalty free, og skal derfor kreditere All over press og/eller fotografens navn.

flickr
flickr er ikke en stock photo tjeneste, men der findes billeder der frit må benyttes. Brug advanced search og afkryds de 3 nederste checkboxes ved creative commons:

  • Only search within Creative Commons-licensed content
  • Find content to use commercially
  • Find content to modify, adapt, or build upon

Har du afkrydset ovenstående 3 punkter, kan du frit benytte billederne, så længe du laver en henvisning til den oprindelige kilde.

Søgning i Creative Commons
På denne side kan du søge efter Creative Commons billeder hos flere forskellige tjenester, f.eks. hos flickr, google images samt Wikimedia. Husk at henvise til kilden, samt generelt undersøge licensvilkårene.

Afslutning

Bemærk at der findes mange flere stock photo tjenester end ovenstående. Jeg har forsøgt at tage de bedste og de mest interessante tjenester. Kender du en super god stock photo tjeneste, som ikke er med på min liste, så kontakt mig gerne. Jeg hører også gerne fra dig, hvis du opdager ændrede priser eller andre informationer, der ikke længere er korrekte.

Leave a Reply